Samen met Ilhan Tekir (D66), Tom van der Meijden (D66), Paulien de Groot (PvdA), Ali Koçak (PvdA), Kees van Willigen (DG) hebben onze raadsleden Johan Klein en Gulsen Metz vragen gesteld over Stichting Boukie. Iedere week stappen 600 jongeren binnen bij het Centraal Punt. Het is een ontmoetingsplek voor vrijetijdsbesteding, talentontwikkeling en sport- en spelactiviteiten. Maar, het is vooral ook een plek waar jongeren kunnen aankloppen als zij problemen ervaren. Van uitdagingen op school en instabiele thuissituaties tot gevoelens van eenzaamheid en armoede.
Stichting Boukie is inmiddels niet meer weg te denken in het jongerenwerk in Gorinchem. Zij bereiken in hun buurthuis een unieke doelgroep en helpen hen op weg in samenwerking met talloze maatschappelijke organisaties binnen en buiten onze stad. Sinds mei 2025 blijven de deuren echter ’s avonds dicht. Met als resultaat dat meer jongeren noodgedwongen op straat verblijven. Sinds de sluiting ervaren omwonenden in de avonduren meer overlast. Het voorgaande gaf aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:
2. In hoeverre (h)erkent het college dat de Stichting Boukie bijdraagt aan het realiseren van de doelen uit de Integrale Samenlevingsvisie, het Integraal Veiligheidsplan en ander beleid?
3. Bij welke beleidsontwikkelingen is het college voornemens om Stichting Boukie te betrekken en welke rol ziet het college voor de stichting in de toekomst van jongerenwerk in Gorinchem?
4. Op welke manier ondersteunt het college de Stichting Boukie en welke structurele en incidentele subsidies heeft het college sinds de oprichting aan de stichting verleend?
5. In hoeverre (h)erkent het college dat ook niet-gesubsidieerde activiteiten worden aangeboden die bijdragen aan het welzijn van jongeren, en welke activiteiten vallen onder die categorie?
6. Welke redenen zijn bij het college bekend die aanleiding gaven tot het sluiten van het Centraal Punt in de avonduren, en in hoeverre speelde vraagstukken rondom subsidies hierin een rol?
7. In hoeverre (h)erkent het college de geluiden van omwonenden van meer overlast? Heeft het college in beeld welke gevolgen de sluiting van Centraal Punt voor jongeren en de omgeving heeft en in hoeverre is daarbij sprake van risico’s voor de veiligheid, (mentale) gezondheid en het welzijn van betrokkenen?
8. In hoeverre vindt het college het wenselijk dat Centraal Punt in de avonduren weer open is voor jongeren en welke stappen heeft of gaat het college nemen om dat te bereiken?
9. Welke maatregelen kunnen het college en de raad treffen om de Stichting Boukie ofwel de activiteiten op het Centraal Punt een impuls te geven en duurzaam uit te bouwen?
We wachten op de reactie van het College ban Burgemeester en Wethouders. Ze hebben zes weken de tijd om te reageren.